Când au nevoie copiii de pantofi ortopedici?

Picioarele copilului pot fi o preocupare majoră pentru părinți, în special atunci când apar picioarele plate sau prea curbate. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, nu este vorba de malformații, ci de evoluția normală a picioarelor. În acest articol, veți afla când sunt cu adevărat necesari pantofii ortopedici pentru copii.

Când pantofii ortopedici pentru copii sunt inutili

Dacă copilul are sub un an și jumătate și are picioare plate sau prea curbate, nu trebuie să vă faceți griji și să credeți că îi sunt de ajutor pantofii ortopedici pentru copii. Toți copiii au picioare plate și picioare strâmbe; acest lucru este legat de mediul uterin și de procesul de dezvoltare.

De fapt, în ultimii ani, utilizarea pantofilor ortopedici pentru copii a scăzut semnificativ din cauza cercetărilor care au confirmat că acestea nu corectează malformații, ci făceau parte din evoluția naturală a piciorului. Pentru mulți specialiști, doar adevăratele probleme ale membrelor inferioare trebuie corectate prin terapii și, în unele cazuri, cu intervenții chirurgicale.

Când sunt necesari pantofii ortopedici pentru copii

Din fericire, există cazuri în care pantofii ortopedici sunt necesari pentru copii. Iată câteva exemple:

  1. Picioarele plate rigide – acestea sunt picioarele care nu prezintă un arc plantar normal și nu se îndoaie când copilul se ridică pe vârfuri. Aceste picioare necesită tratament și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale.
  2. Piciorul cavus – în această situație, arcada piciorului este mai ridicată decât în mod normal. Acest lucru poate cauza probleme cu mersul și poate necesita pantofi ortopedici speciali.
  3. Genunchi înăuntru sau în afară – multe dintre copiii cu vârste între 18 și 24 de luni au genunchi în afară sau în interior, dar acestea se corectează de obicei în timp. În cazul în care acestea nu se corectează, intervenția chirurgicală poate fi necesară.
  4. Boala Blount – aceasta este o tulburare de creștere a tibiei care determină curbarea picioarelor spre exterior. Este important să se ia măsuri în timp util pentru a preveni problemele la mers.

În cele din urmă, orice problemă cu picioarele copilului trebuie evaluată de un specialist sau un podolog. În multe cazuri, picioarele pot fi corectate prin intermediul branțurilor sau a atelelor și cu observație medicală constantă, fără a fi nevoie de pantofi ortopedici speciali pentru asta.

Atunci când sunt necesari pantofii ortopedici pentru copii? Există cazuri în care pantofii ortopedici pentru copii sunt necesari. Printre acestea se numără copiii cu picioare plat rigid, copiii cu probleme de aliniere, copiii cu boli precum boala Blount, sau cei care necesită sprijin suplimentar pentru tratamentul problemelor medicale.

În general, pantofii ortopedici pentru copii trebuie să fie ușori, flexibili și să permită libertatea de mișcare. Ar trebui să aibă o formă anatomică, astfel încât să se potrivească perfect piciorului copilului și să nu îi comprime vreun nerv sau să îi împiedice dezvoltarea corectă.

Este important să aveți încredere într-un specialist sau podolog care să vă ajute să determinați dacă copilul dvs. are nevoie de pantofi ortopedici și care să vă ofere sfaturi și recomandări cu privire la alegerea celor mai buni pantofi pentru copilul dvs.

În general, pantofii ortopedici pentru copii nu sunt necesari pentru majoritatea cazurilor de picioare plate sau curbate, deoarece acestea sunt parte a evoluției normale a piciorului copilului. Cu toate acestea, există cazuri în care pantofii ortopedici pentru copii sunt necesari, de exemplu, pentru copiii cu picioare plat rigid, copiii cu probleme de aliniere, copiii cu boli precum boala Blount sau cei care necesită sprijin suplimentar pentru tratamentul problemelor medicale.

Înainte de a alege pantofii ortopedici pentru copilul dvs., este important să vă consultați cu un specialist sau podolog care poate ajuta la identificarea problemelor și recomandarea soluțiilor potrivite pentru copilul dvs. Amintiți-vă, pantofii ortopedici pentru copii trebuie să fie ușori, flexibili și să permită libertatea de mișcare, și ar trebui să fie aleși cu atenție pentru a se potrivi perfect piciorului copilului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *